Tarta z botwinką

Polsko-francuski, wiosenny specjał

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Tarta z botwinką

Młode liście buraka znamy jako zupę lub chłodnik a my tym razem podamy je w cieście! Dalej zachowują swój kolor, smak i walory zdrowotne...

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na tartę

  1. Botwinkę dokładnie umyć, buraczki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Liście posiekać. Na patelni rozgrzać olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, dodać pokrojone buraczki i liście, sól, pieprz. Botwinkę smażyć przez około 5 minut, mieszając.
  2. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i ułożyć na papierze do pieczenia, brzegi (ok. 1 cm) zawinąć do środka, a ciasto ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć podsmażoną botwinkę i dodać pokrojoną na małe kawałki fetę.
    suder-DSC07311-m
  3. Tak przygotowaną tartę przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) na 25 minut. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, posypać świeżym tymiankiem, skropić octem balsamicznym i od razu podawać.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.