Tortille z kurczakiem i salsą z awokado

Kaloryczna przekąska

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Tortille z kurczakiem i salsą z awokado

To danie dostarczy Ci szybko dużej ilości składników odżywczych. O zaletach awokado zapewne wiesz – jest bardzo cenne! Tortille są lubiane przez dzieci i świetnie nadają się na party lub piknik.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić, lekko ponacinać, przełożyć do miski, dodać 3 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso, sól, pieprz, dokładnie obtoczyć mięso w oleju i przyprawach i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
    DSC07061-m
  2. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć mięso z dwóch stron. Podsmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 min. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika.
  3. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, następnie pokroić w kostkę.
    Szalotkę drobno pokroić. Awokado obrać, przekroić na pół wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę.
    DSC07064-m
  4. Pokrojone awokado, pomidory i szalotkę przełożyć do miski, dodać sok z limonki, 1 łyżkę oleju z ryżu o smaku chili, sól, pieprz i wymieszać.
    Placki tortilli podgrzać przez 1-2 min. w piekarniku.
  5. Na placku tortilli ułożyć porcję mieszanki sałat, na sałacie ułożyć ½ upieczonego fileta z kurczaka pokrojonego w plastry, dodać pokrojoną w paseczki żółtą paprykę, salsę z awokado z pomidorami i zwinąć tortillę (dół placka zawinąć do środka, a następnie zawinąć brzegi). Żeby tortilla trzymała kształt można dół placka zawinąć z pergamin lub folię aluminiową.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.