Tortille z kurczakiem i szpinakiem

Hej amigos, to nie bigos!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Tortille z kurczakiem i szpinakiem

Przepyszne, lekko pikantne danie z kurczakiem. Proste do przygotowania, idealne na party czy bankiet.

smak oleju: chili smak oleju: chili DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki

  1. Pierś z kurczaka umyłam, oczyściłam z błonek, przekroiłam na pół i przełożyłam do miski. Kurczaka doprawiłam solą, pieprzem, olejem z ryżu o smaku chili SoRiso i odstawiłam do lodówki na 30 minut, żeby mięso nabrało smaku.
  2. Po tym czasie przełożyłam mięso na rozgrzaną patelnię grillową i podsmażyłam do zarumienienia. Usmażone mięso zdjęłam z patelni i pokroiłam w paseczki.
  3. Na patelnię, na której smażył się kurczak przełożyłam szpinak (jeżeli na patelni będzie za mało tłuszczu można dolać łyżkę oleju z ryżu o smaku chili SoRiso), dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiłam solą, pieprzem i podsmażyłam, aż szpinak odparował i zmniejszył swoją objętość. Usmażony szpinak wystudziłam.
  4. Placki tortilli posmarowałam serkiem kanapkowym, na każdym ułożyłam pokrojone suszone pomidory, szpinak, kawałki kurczaka i zwinęłam. Zwinięte tortille owinęłam folią spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut. Schłodzone tortille pokroiłam w plasterki o grubości ok. 2 cm.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.