Wytrawna tarta z kaszą i twarogiem

Prosta wprawka tartaczna

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Wytrawna tarta z kaszą i twarogiem

Podczas przygotowywania tarty ważne jest aby ciasta najpierw troszkę podpiec bez farszu – inaczej spód może wyjść surowy lub rozpadać się na talerzu. Ta wersja tarty może być traktowana jako dodatek do innej potrawy.

smak oleju: naturalny smak oleju: naturalny DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


Ciasto

  1. Mąkę zwykłą i razową wsypać do miski, dodać jajka, śmietanę, olej z ryżu 100% naturalny SoRiso, sól i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie przenieść do formy do tarty o średnicy 25 cm (formę można natłuścić olejem z ryżu 100% naturalnym SoRiso). Ciastem wykleić spód oraz boki formy, spód ponakłuwać widelcem.
  2. Formę wyklejoną ciastem wstawić na min. 30 minut do lodówki, a najlepiej do zamrażalnika (dobrze schłodzone ciasto nie będzie spływało z boków formy w czasie pieczenia).
  3. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i podpiec przez 20 minut.
  4. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.

Farsz

  1. Szalotki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z ryżu 100% naturalny SoRiso i podsmażyć na nim cebulkę, aż do zazłocenia.
  2. Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzić na sicie i przesypać do miski. Do kaszy dodać rozdrobniony widelcem twaróg, umyte i posiekane zioła, podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczonym cieście.
  3. W miseczce rozkłócił jajka ze śmietaną i zalać nimi farsz.
  4. Tartę z farszem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 30 minut.

Tartę podawać na ciepło najlepiej z sałatką ze świeżych pomidorów.


ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.