Zapiekanka z kaszą gryczaną

Trochę staropolskie kaszotto

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Zapiekanka z kaszą gryczaną

Pyszna kombinacja, która może stanowić zdrowy obiad, lunch lub kolację. Danie dość kaloryczne, świetne dla zapracowanych, sportowców i całonocnych imprezowiczów.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na zapiekankę z kaszą

  1. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
  2. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miseczki i posypać przyprawami (trochę soli i pieprzu, ostra i słodka papryka około ¼ łyżeczki). Następnie dolać dwie łyżki oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso i dokładnie wymieszać.
    wlewanie oleju
  3. Tak doprawione mięso odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię i na rozgrzaną wyłożyć mięso razem z marynatą. Kurczaka podsmażyć na złoty kolor.
    smażenie kurczaka
  4. Podsmażone mięso zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlać dwie łyżki       oleju z ryżu o smaku czosnku SoRiso i rozgrzać.
  5. Na rozgrzany olej wyłożyć pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie już szklista dodać pokrojone pieczarki i paprykę, wszystko razem smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż do odparowania wody z pieczarek.
    dsc03870-m
  6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażonego kurczaka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażone pieczarki z papryką i cebulą oraz ser żółty i wszystko razem wymieszać (na tym etapie najlepiej jest spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem).
    mieszanka na zapiekankę
  7. Jajka wbić do małej miseczki i roztrzepać, a następnie przelać do miski ze składnikami zapiekanki i wszystko dokładnie wymieszać.
    Naczynie do zapiekania natłuścić olejem z ryżu o smaku czosnku SoRiso. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć wymieszane składniki zapiekanki i wyrównać.
    zapiekanka przed pieczeniem
  8. Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec około 20 minut.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.