Zielona szakszuka

Cenniejsza niż dolary

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Zielona szakszuka

Specjał kuchni tunezyjskiej. Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan... My staramy się przygotować to danie staranniej i bardziej na zielono niż czerwono.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Ze szpinaku oderwać twarde łodyżki, cukinię i por umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej  SoRiso, przełożyć szpinak, por, cukinię i podsmażyć, aż warzywa zmiękną (szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość).Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. W warzywach zrobić wgłębienia 2 lub 4 (w zależności od tego ile jajek chcecie dodać), we wgłębienia wbić jajka.
  3. Patelnię z szakszuką przykryć przykrywką i smażyć na małej mocy palnika przez około 3-4 minuty (białko powinno być ścięte).
  4. Przed podaniem posypać szakszukę posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w małe kawałki awokado, doprawić solą, pieprzem i chili.

ZOBACZ INNE PRZEPISY logo SoRiso »

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.