Zielone risotto

Jedz chlorofil – będziesz zdrowy!

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Zielone risotto

Pyszny, aromatyczny i piękny obiad! Zakochacie się w smaku tej potrawy. Jest zdrowa (chlorofil oczyszcza organizm) i dietetyczna ale z charakterem.

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na risotto

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki. Seler naciowy umyć, obrać z włókien i pokroić w plasterki.
    DSC04930-m
  2. W głębokim rondlu rozgrzać olej z ryżu o smaku chili SoRiso, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć, następnie wsypać ryż i podsmażyć, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Do rondla z ryżem wlewać porcjami (ok. 1/2 szklanki na raz) ciepły bulion i mieszać ryż aż wchłonie płyn. Wtedy wlewać kolejną porcję bulionu i mieszać do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu. Mniej więcej w połowie dodawania bulionu, dodać do rondla z ryżem brokuły, seler i groszek (jeżeli używacie świeżego groszku wsypcie go trochę później).
    DSC04946-m
  3. Na koniec dodać do risotto śmietankę i tarty parmezan, wymieszać i podgrzewać mieszając jeszcze przez około 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie rondel zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 10-15 minut, żeby ryż wchłonął cały płyn.
    Risotto nakładać na talerze. Przed podaniem posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.