Ziemniaki faszerowane jajkiem

Na wszelki wypadek

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Ziemniaki faszerowane jajkiem

Gdy wpadnie ktoś pogadać i zaserwujesz takie cudne przekąski wieczór będzie wyjątkowy. Jajka są świetnym źródłem żelaza, dodają energii na wiele godzin. A upieczony ziemniak roztacza woń, która działa terapeutycznie!

smak oleju: chili smak oleju: chili GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


DSC04610-m

  1. Ziemniaki dokładnie umyć. W garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć ziemniaki i gotować około 25 minut. Ziemniaki nie powinny być surowe, ale nie mogą się też rozgotować. Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić. Przestudzone ziemniaki przekroić na pół, z każdej połówki wydrążyć miąższ uważając żeby nie przeciąć skórki.DSC04630-m
  2. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Szynkę pokroić w kosteczkę.
    Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    DSC04619-m
    Na patelni rozgrzać olej z ryżu o smaku chili SoRiso i przełożyć cebulę, chwilę podsmażyć i dodać szynkę, podsmażyć.
    DSC04628-m
  3. Na koniec na patelnię przełożyć pokrojony miąższ z ziemniaków i całość podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Tak przygotowany farsz przełożyć do miski, dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełnić połówki ziemniaków.
  4. Blachę lub naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć połówki ziemniaków, w farszu zrobić wgłębienie do wgłębienie przełożyć żółtko i część białka (najlepiej wbić jajko do miseczki i łyżeczką przełożyć żółtko i tyle białka ile się zmieści w ziemniaku).
    DSC04636-m
  5. Blachę z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec około 15-20 minut (białko powinno być ścięte).
    Upieczone ziemniaczki podawać posypane szczypiorkiem.

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.