Ziemniaki Hasselback

Szwedzki sposób od 200 lat

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Ziemniaki Hasselback

Przepis i nazwa pochodzą z restauracji Hasselbacken. Z małymi modyfikacjami proponujemy coś, co może być ozdobą każdego stołu. Ale na krótko! Szybko znika.

smak oleju: czosnek smak oleju: czosnek GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


  1. Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.
    ziemniaki do pieczenia
  2. Każdy ziemniak ponacinać w bardzo cienkie plasterki nie przecinając ziemniaka do końca, najlepiej podłożyć z dwóch stron ziemniaka drewniane łyżki lub tak jak u mnie pałeczki do sushi, na których nóż zatrzyma się w czasie krojenia i nie przetniemy ziemniaka.
    cięcie ziemniaków Hasselback
  3. W miseczce wymieszać olej z ryżu o smaku czosnku SoRiso, posiekany rozmaryn (ok. ½ łyżeczki), 1/3 łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Następnie kolejno obtoczyć w oleju z przyprawami ziemniaki.
    olej wlewany do marynaty
  4. Naczynie do zapiekania posmarować odrobiną oleju o smaku czosnku SoRiso i ułożyć ziemniaki. Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra i dół) na około 40-45 minut.
    dsc03407-m
  5. W czasie pieczenia polewać 2-3 razy ziemniaki pozostałym olejem z przyprawami.
  6. Upieczone ziemniaki podawać jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.
    dsc03419-m

obrazek galeriiobrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.