Zupa curry z kurczakiem

Pikantna aromaterapia

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu "Przepisy Joli", który wystartował 1 stycznia 2014 roku.


Zupa curry z kurczakiem

Wspólnym elementem mieszanek curry jest kurkuma, która nadaje charakterystyczny żółty kolor. Kurkuma jest uznawana za silny naturalny antybiotyk! Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek.

smak oleju: orient smak oleju: orient GALERIA - DRUKUJ

Jola Caputa

Jola Caputa


Przez kilka lat Jola Caputa z powodzeniem współpracowała jako ekspert kulinarny z redakcjami pism o najwyższej sprzedaży. Od 2010 roku testowane przez nią przepisy, ale także i porady dotyczące kulinariów, publikował miesięcznik „Przepisy czytelników”, a następnie „Ciasta czytelników” i „Najlepsze ciasta” (wszystkie tytuły wydawnictwa Phoenix Press). W ciągu trzech lat Jola Caputa przetestowała łącznie ponad 1000 opublikowanych przepisów, nadesłanych do redakcji przez czytelniczki.
Swoim doświadczeniem i bogatą kulinarną wiedzą obecnie dzieli się na własnym blogu Przepisy Joli, który wystartował 1 stycznia 2014 roku.

Wykonanie


składniki na zupę

  1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na małe kawałki, następnie przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju z ryżu o smaku przypraw orientalnych SoRiso, czerwoną pastę curry i wymieszać, otaczając mięso w przyprawach i oleju. Miskę z mięsem przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Szalotki i czosnek drobno pokroić. Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki. Pieczarki obrać i pokroić (małe wystarczy przekroić na pół, większe pokroić na mniejsze kawałki).
    smażenie
  3. Zamarynowane mięso wraz z marynatą przełożyć do rozgrzanego garnka i podsmażyć przez kilka minut energicznie mieszając. Podsmażone mięso wyjąć z garnka, przełożyć do miseczki i odstawić na razie na bok. Do tego samego garnka wlać pozostałe 2 łyżki oleju z ryżu o smaku przypraw orientalnych SoRiso, rozgrzać, następnie przełożyć szalotki, smażyć przez chwilę, aż cebulka będzie szklista. Do garnka dodać pokrojone pieczarki, marchewkę, czosnek i smażyć wszystko mieszając około 4 minut.
  4. Następnie wlać do garnka bulion warzywny i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na średniej mocy palnika około 10 minut.
  5. Po tym czasie przełożyć do garnka podsmażone mięso z kurczaka, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem, i gotować jeszcze około 5 minut.
  6. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i nałożyć porcję do miseczek. Makaron zalać gorącą zupą, wierzch zupy posypać pokrojoną papryczką chili i szczypiorkiem. Zupę można na talerzach doprawić sokiem z limonki.

obrazek galeriiobrazek galerii

KONTAKT SoRiso: www.italmex.pl/pl/kontakt/ | Copyright © ITALMEX Warszawa Sp. z o.o. All rights reserved.